Via HVC naar de eredivisie: “Een unieke leerschool”

By 24 maart 2020 No Comments

Na vier seizoenen in Barger-Compascuum is hoofdtrainster van heren 1 Annelies Smeets na de zomer in de eredivisie te bewonderen. Via HVC maakt ze de prachtige stap naar de hoofdmacht van buurman E&O. “Ik ga de fijne mensen erg missen.”

In 2016 kwam Smeets terecht bij HVC. De oud-eredivisiespeelster ging haar werkzaamheden bij de Carmel Handbalschool Drenthe, DOS en SVBO combineren met het hoofdtrainerschap in Barger-Compascuum. Onder Smeets vond heren 1 al in haar eerste seizoen in de hoofdklasse A de aansluiting bij de subtop.

Promotie
“Er is niet één aha-moment”, vertelt Smeets over haar periode bij HVC. “Het totale plaatje is heel leerzaam geweest. Bij de handbalschool ben je bezig met het ontwikkelen van het individu. Dat is ook bij HVC het geval geweest, maar het hele teamproces kwam erbij kijken. Een unieke leerschool op een mooie plek.”

In 2019 beleefde Smeets, die bij HVC intensief heeft samengewerkt met Albert Hilbrands, met de oranjehemden het hoogtepunt: het kampioenschap in de hoofdklasse A. “Mijn eerste titel als hoofdtrainster. Dat ga ik nooit meer vergeten”, glundert ze. Ook eindigde HVC in haar periode op het zand twee keer als derde van Nederland. “De promotie heeft deuren binnen de vereniging geopend. Mensen zijn hard aan de slag gegaan om spelen op tweede divisieniveau te realiseren. Dat heb ik als erg warm ervaren.”

Leer van elkaar
Tijdens haar periode voor de herenselectie van HVC ontwikkelde de groep zich niet alleen binnen, maar ook buiten de lijnen. Smeets: “Het menselijk vlak is altijd belangrijk geweest. Hard trainen en plezier maken. Het is erg leerzaam voor mij geweest. Hoe speel je in op de behoeftes van de spelers en groep? Tijdens bijvoorbeeld het Beach Handball-seizoen, waarbij Fair Play belangrijk is, heb ik veel complimenten over de sfeer binnen het team mogen ontvangen.”

Binnen de gehele vereniging ontpopte Smeets zich als graag geziene gast. Doordat de aanstaande eredivisietrainster ook werkzaam was bij buurverengingen fungeerde Smeets als bruggenbouwer. “Als ik een tip zou moeten geven zou dat zijn: wees niet te behouden”, vertelt ze. “Vraag hulp aan mensen van andere verenigingen. Er is veel kennis in de regio. Leer van elkaar. Dat is nodig om door te groeien.”

Vrienden
“Ik ga de fijne mensen erg missen”, besluit Smeets. “Ik heb vier jaar lang erg goed geweten wat ik heb. Je start als onbekend persoon binnen een onbekende verenigingen. Inmiddels mag ik sommige mensen vrienden noemen of zelfs meer.”